Neden mi kuru fasulye?

Dönemimizin temel sağlık sorunu sağlıksız beslenme, en çok görülen kanser türlerinden birinin de kolon kanseri olduğu maalesef hepimiz tarafından bilinen bir gerçek halini aldı. Obezite ve sonuçları, ABD ve benzeri ülkelerin en temel sorunu olarak görülmekte ve biz de yemek/yaşama alışkanlıkları bakımından hızla ABD’ye benzeme yolunda ilerlemekteyiz.

İşte tam da burada kuru fasulye gelmeli aklımıza… Kolayca bulunabilir doğal ürünler olmaları, lif oranı yüksek, kalorilerinin düşük olması, düşük maliyetli ve hazırlamalarının kolay oluşu, karbonhidrat, yağ, protein, mineralleri bir arada bulundurması kuru fasulyenin yıldızını giderek parlatıyor. Ayrıca 1 kg sığır eti üretimi için 14-16 bin litre su harcanırken baklagillerin üretimi için harcanan su miktarı çok daha düşük yani çok daha çevreci ürünlerdir kendileri…

Şimdi gelelim en lezzetli kuru fasulye nasıl olur sorusunun cevabına… Kuru fasulyede dikkat edeceğimiz ilk önemli nokta cinsidir. Bu konu damak tadınıza göre değişkenlik gösterse de benim tercihim ispir şeker fasulyesinden yana. Bu fasulyenin ayırt edici özellikleri; diğer fasulyelere göre daha çabuk pişmesi, kabuğunun ince oluşu ve çok lezzetli olması. Şimdi pişirme teknikleriyle en lezzetli kuru fasulye tarifini sizlerle paylaşıyoruz:

Hazırlanışı
Fasulyeyi bir gece önceden, 2 su bardağı süt, 4 su bardağı su, tuz ve şeker karışımında ıslatın. Ertesi gün süzün, aynı ölçülerde bir döküm tencere içine koyup, çok kısık ateşte, fasulye yumuşayıncaya kadar pişirin.  Daha sonra 5 yemek kaşığı tereyağını, salça ve karabiberi karıştırın, birkaç dakika kavurun. Fırınınızı 160 derecede kızdırın. Fasulyelerinize tuzunu ve suyunu katın, 10 dakika kadar pişirdikten sonra tercihen bir toprak güvece, yoksa ateşe dayanıklı cam tencereye alın. Tencerenin ağzını kapak veya alüminyum folyo ile sıkıca kapatın. 30 dakika fırınlayın. Fırını kapatın ama güveci 20 dakika daha içinde dinlendirin. Daha sonra kuru fasulyenin evinizi saran kokusu eşliğinde pilavla birlikte dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun…

Nur Polat

Benzer Haberler