KBÜ’de “Külliyat Okumaları” programı

Karabük Üniversitesi ve Anadolu Mektebi iş birliğinde düzenlenen “Külliyat Okumaları” programında Yahya Kemal’in eserleri ele alındı.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Kulübü ile Anadolu Mektebinin ortak organizasyonu olan “Külliyat Okumaları” programının açılış toplantısı  gerçekleştirildi. Bir yazarın bütün eserlerini okumak anlamına gelen külliyat okumaları programı Yahya Kemal’in eserlerinin okunması ve değerlendirilmesiyle başladı.

Karabük Üniversitesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan 70 kişilik grup tarafından başlayan okumaların açılışında Anadolu Mektebi Kurucusu, Tarım Eski Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü bir konuşma yaptı.

Konuşmasında Anadolu Mektebiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Sami Güçlü: “Anadolu Mektebi, milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların tüm eserlerinin ve yazar hakkında yazılmış seçkin eserlerin okumasını, okunan her eser hakkında değerlendirme yazısı yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını amaçlayan bir yazar okuma faaliyetidir.” dedi.

Güçlü konuşmasının devamında ise şunları söyledi: “Okuma gruplarımız üniversite öğrencileriyle başladı, lise öğrencileriyle güçlenerek devam ediyor. Karabük Üniversitesinin bende özel bir yeri var, üniversitenin gelişimini yakından takip ediyorum. Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat’ın destekleriyle, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Atay, Dr. Öğr. Üyesi Selim Gök ve Öğr. Gör. Mesut Doğan ve siz değerli öğrencilerimizin katılımıyla bu programların başlaması beni ziyadesiyle memnun etti. Hepinize başarılar diliyorum.”

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğrencisi Naciye İnci’nin moderatörlüğünde gerçekleşen açılış programında, Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Atay, Yahya Kemal okumalarının usulü konusunda öğrencilere bilgiler verdi.  Türk edebiyatı ve düşünce tarihinde Yahya Kemal’in önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Atay, “Oluşturduğumuz kitap listesiyle iki yönlü bir okuma yapacağız. Yahya Kemal’in eserlerini okurken Yahya Kemal ve eserleri hakkındaki kaynak kitaplara da ayrıca başvuracağız. İlk kitabımız Eğil Dağlar’ın okuması bittikten sonra bu kitap hakkında çalışma yapmış misafir hocamızla birlikte kitabı değerlendireceğiz. Okunan kitapların değerlendirmesi ve kitap hakkındaki seminerler 15 günde bir webinar şeklinde devam edecek.” dedi.

Edebiyat Kulübü Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Selim Gök de kulüp etkinlikleri hakkında bilgi verdi. Yeni dönemde yapılması planlanan etkinlikleri tanıttı, öğrencilere sürprizleri olacağını söyledi. Yahya Kemal Okumaları açılış programı katılımcı öğrencilerin görüş ve önerileri, sorularına verilen cevaplarla sona erdi.